Om Amcar

Dersom du digger amerikanske biler, vet du kanskje hva Amcar betyr – det er en forkortelse for American Car, altså amerikanske biler. For de som elsker amerikanere er det ikke noe som er helt som å kjøre en gammel Ford Mustang (favoritten her på bruket) eller Chevy Corvette. Det er simpelthen en ubeskrivelig c56f2bas-960følelse å sette seg inn i en bil som man kan føle representerer en hel kultur, en identitet, en måte å leve på som enestående i verden. I forhold til dette blir det å sette seg inn i en japansk eller tysk bil, samme hvor mange ingeniørtimer som ligger bak, ikke helt det samme. Det blir for kjedelig, forutsigbart, og traust. Man føler ikke på samme måte at man virkelig lever som når ruser opp en fet, amerikansk åttesylindret motor som er så mye større og tøffere, enn det norske myndigheter liker.

De siste årene har Amcar fått en betydelig høyere profil også her i Norge, blant annet med det såkalte Norway Cruise der amerikanske biler ble kjørt land og strand rundt til allmenn beundring og oppsikt. Dette er også en type arrangement som virkelig vekker gnisten i de mange lokale klubbene rundt om i landet, i tillegg til at det blir mye medieomtale og oppmerksomhet underveis. Det var American Car Club of Norway som sto bak dette fine initiativet.

Noe av det ypperste i den norske amerikanerhistorien er Kong Olavs gamle Cadillac fra 1950-tallet, som nylig har blitt restaurert til gammel heder og verdighet. Snart kommer den på museum slik at ennå flere kan se hva den, den gang, fremtidige monarken, kjørte rundt i.

I mange år har det vært fordommer både mot amerikanske biler (at de er lite pålitelige) og mot amcarentusiaster (at de er harry): Nå ser man at begge er i ferd med å utfordres, og at vinden snur, og det er jammen på tide.