Mustang i populærkulturen

Ford Mustang er en så legendarisk bil at den selvfølgelig har satt preg på populærkulturen de siste femti årene, og vært med på å skape den amerikansk-dominerte vestlige kulturen som blant andre nordmenn lever i den dag i dag. Her kan du lese mer om de forskjellige rollene Mustangen har spilt i film, musikk, og på TV-skjermen.1965_Ford_Mustang_fastback

Mange tenker nok på kla
ssisk Ford Mustang og forbinder det med klassisk James Bond. Ett eksempel er at Ford Mustang allerede dukket opp i filmen Goldfinger med Sean Connery i 1964, det året bilen ble lansert. Bilen ble vist frem til publikum for første gang i april, og denne 1965-modellen dukket opp i Goldfinger-filmen i desember. Den mest famøse bilen fra denne filmen var kanskje likevel en Aston Martin, men den hvite Mustangen, en cabriolet, gjorde også et uutslettelig inntrykk. Året etter dukket en Mustang på nytt opp i Thunderball, som er den Bond-filmen i historien som solgte flest billetter – den ble sett av 140 millioner mennesker, nok en gang uvurderlig plasserings-reklame for Mustangen. Senere dukket også en Ford Mustang Mach 1, 1971-modell, en rød hardtop, opp i filmen Diamonds Are Forever.

På TV har også Mustanger dukket opp med jevne mellomrom. En av de mest ikoniske var nok en hvit Ford Mustang Cobra II, 1976-modell med to blå midtstriper på panseret, som var et fast innslag i Charlie’s Angels som bilen til Farrah Fawcetts rollefigur. Dette er også utgangspunktet for en av tidenes mest kjente TV-seriepostere med nydelige Fawcett på panseret.

Allerede i 1966 kom det også i musikkens verden to store hits der Mustangen spilte en viktig rolle. Den første var Chuck Berrys “My Ford Mustang”, men den andre og definitivt mer kjente var Wilson Picketts legendariske “Mustang Sally”. Pussig nok nådde sangen aldri topp 10 i USA den gangen, men siden har den vært et fast innslag på radio og på fest i et halvt århundre.