Ford Mustang

Ford Mustang er den mest ikoniske bilen, fra en av verdens største og mest kjente leverandører av biler, Fort Motor Company. De første Mustangene tok utgangspunkt i plattformen til en kompakt bil kalt Ford Falcon. Den aller første komford-mustang-premiere-deutschland-motorshow-essen-2014 fra samlebåndet i Michigan i 1964, og helt siden den gang har Mustangen spilt en helt spesiell rolle blant bilentusiaster, og i populærkulturen mer generelt. Lanseringen av neste års modell, det vil si 1965-utgaven av Mustang, blir regnet som den mest vellykkede Ford hadde gjennomført siden mellomkrigstiden. I dag får man fortsatt kjøpt Ford Mustang. Mer enn femti år senere, er det nå snakk om sjette generasjon av villhesten.

Akkurat da Ford Mustang ble lansert, ble de første barna fra babyboomen, etter andre verdenskrig, gamle nok til å jobbe og kjøre bil. Dette var et stort nytt marked, og det fantes på denne tiden få eller ingen ungdommelige og rimelige biler, som kunne måle seg med Mustang. Det var bil-legenden Lee Iaccoca som presset på for å lage en sporty og ungdommelig bil, som kunne fange det opprørske tidsbildet, mens Robert McNamara i ledelsen sto i mot. Iaccoca ble senere toppsjef i Chrysler, mens McNamara ble forsvarsminister i USA. Tatt i betraktning at bilen var svært annerledes enn det som allerede fantes på markedet, og hadde blitt utviklet på svært kort tid, kom den store suksessen som noe av en overraskelse.

Fra å ha et sporty utseende gikk bilen etter hvert over til også å ha en brutalt rå motor. Mens de tidligste bilene hadde en rekkesekser på 2,8 liter, gikk man snart over til en V8 på 4,7 liter og til slutt en alternativ motor på hele 7 liter i 1968-modellen. Med dette ble Mustangen også et beist av en “muscle car” like kjent for kjøreegenskapene som den kule designen.